This Penthouse Is a sanctuary in the sky for a family of four

A glance at the specifications of this 3,150 square feet penthouse reveals why it was named winner of the Interior Design Confederation of Singapore Design Excellent Award 2017 in the best residential category. From the façade of narrow lattice-like screens, honey-hued wooden features, and polished granite reveals the thumbprints of the design masterminds at Metaphor Studio that conceptualized them, to the gleaming mirrored wall and crafted lighting, the beauty in this penthouse is all in the details.

A space imbued with minimalist aesthetics in dark hues and textures

This penthouse unit at The Trillium is home to a businessman and his three children; starting with the youngest daughter at 16 years and eldest son at 25 years. According to interior designers Angela Tantry and Stephen Goh at Metaphor Studio, the businessman owner is not a fan of the minimalist aesthetics labelling such interiors as “clinical” and “cold”. The master of the house often hosts parties for clients at home. So a respite which imbues a relaxing state of mind and welcoming vibes is a requisite from the get go.

Since the penthouse is also poised to be party ready when guests would wander freely, the importance of segregating the private zones takes centre-stage. All bedrooms door that faces the public spaces like the walkway, kitchen and living areas are reconfigured inwards to offer a level of seclusion – some peace amidst the party.

While much of the penthouse’s original marble flooring is retained, the design team opted for black granite to demarcate the private spaces inside which starts as a raised platform walkway from the living area decked in the ebony shade. Inside the bedrooms, existing timber flooring is given a new look and stained in dark walnut.

The palette throughout the apartment is sumptuously dark, a sophisticated mix of black lacquer and warm wood tones

There are many design highlights in the living area which is essentially the party zone. For a start, a feature wall stained in Oak veneer conceals state of the art entertainment system and also doubles as a showcase for the owner’s art collection. The timber strips feature extends to the ceiling to create an exclusive club-like experience.

Another concealment feat lies upwards where a tinted mirror is integrated in the ceiling feature adjacent to the dining area to accentuate its height and hide ugly air-con ducted units.

It can be hard to give a space a sense of opulence without making it feel flamboyant. Here, a new design dialect prevails with a thoughtful mix of nature inspired textures and tones to complement.

Walking into the penthouse after a long day at work is very relaxing. The calming colours are catalysts to a state of mindful rest.

Photography by James liang

Trending

More on Interior Design

HDB flat

Hotel-inspired HDB Flat

As frequent travellers of the world, the owners of a five-bedroom flat in Choa Chu Kang invited CAD Associates on board to...

Read More